10 Aralık 2013 Salı

Film Gösterimi: Beklemekten Öte…



“Beklemekten Öte”, sınır kentleri Kars ve Gümrü’de yaşayan insanların gündelik hayatlarını, bekleyişlerini ve yıllardır devam eden diyalogsuzluk ortamını anlatıyor.

Yıllardır hiç gelmeyen bir treni bekleyen istasyon görevlileri; yıllarca Türkiye’den bir misafirin kapısını çalıp kendisini ziyaret etmesini bekleyen Kima’nın Erzurum’dan başlayıp Gümrü’nün gündelik hayatına uzanan kişisel hikâyesi; yaptıkları müzikle sınırın sessizliğini bozan Bayandur’un çocukları; Kars’ta kentsel dönüşümle gelecek yıkımı bekleyen mahalle sakinleri ile dedesinin köyünden izler ararken yolu kesişen Sofia; geçmiş travmalarıyla yüzleşirken seslerini birbirine duyurmayı bekleyen bir Kürt ve Ermeni’nin hikâyeleri, “beklemekten öte” dinlemeye, konuşmaya ve eyleme davet ediyor.

Sergilenen beş multimedya belgesel, Hollanda Başkonsolosluğu ve İngiltere Büyükelçiliği desteği ile gerçekleşen “Diyalog için Multimedya” projesi kapsamında üretildi. Proje, Türkiye ve Ermenistan’dan genç fotoğrafçıların ortak üretimlerine olanak sağlamayı, yeni anlatım yöntemleriyle seslerini güçlendirmeyi ve iki ülke arasındaki diyalog sürecine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Hrant Dink Vakfı, Galata Fotoğrafhanesi, Free Press Unlimited ve Gümrü Gençlik Girişim Merkezi,“Beklemekten Öte… Türkiye-Ermenistan Sınırından Hikâyeler” başlıklı bir sergi gerçekleştiriyor.
Aleksey Manukyan, Anıl Çizmecioğlu, Anush Babajanyan, Arif Yaman, Armenuhi Vardanyan, Deniz Pekkıyıcı, Eren Aytuğ, Marianna Vardanyan, Sofia Danielyan ve Volkan Doğar’ın ortak çalışmasıyla ortaya çıkan beş multimedya belgesel 15 Aralık 2013 Pazar günü saat 16:00-18:00 arasında Ermeni Kültürü ve Dayanışma Derneği’nde gösterilecektir. Gösterim sonrasında projeyi gerçekleştiren fotoğrafçılarla bir söyleşi yapılacaktır.

“BEKLEMEKTEN ÖTE”

MULTİMEDYA BELGESELLERİNİN SİNOPSİSLERİ

İstasyon Armine Vardanyan & Eren Aytuğ, 8’04”

Türkiye-Ermenistan sınırının, 1993’te Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmadan dolayı kapatılmasının ardından Kars-Gümrü tren seferleri de son bulur. Kars’taki Doğu Kapı tren istasyonu kapatılır. Ancak sınırın öte yanında, Akhuryan istasyonunda, hiç gelmeyen bir treni her gün bekleyen insanların nöbeti devam eder.

Öteki Anılar Anıl Çizmecioğlu & Sofia Danielyan, 3’40”

Sofia dedesinden dinlediği evlerin, köylerin, kiliselerin izini sürerken, Kars’ta kentsel dönüşümün getireceği yıkımı bekleyen bir mahallede bulur kendini. Artık geride bıraktığı o evlerini anılarında saklayacak tek kişinin kendisi olmadığını keşfeder.

Kima’yla yürümek Arif Yaman & Marianna Vardanyan, 5’14”

“Bak şu talihe, tam da böyle bir günde evime geldiniz” der Kima ve misafirlerini içeri alır. Gümrü’nün sokakları ve gündelik hayatı, Kima’nın ailesinin Erzurum’dan Gümrü’ye uzanan zorunlu göç hikâyesiyle buluşur.

Konteyner Aleksey Manukyan & Deniz Pekkıyıcı, 5’28”

Ermenistan ve Türkiye arasındaki sınır çizgisini oluşturan Arpa Çayı aralarında akarken, bir Kürt ve bir Ermeni’nin sesleri birbirine ulaşmaya çalışır. Travma ve ortak korkularla örülü anılarını yeniden inşa etmeye başlarlar.

Bayandur: Sınırın Sesi Anush Babajanyan & Volkan Doğar, 5’20”

Dikenli tellerden öteye bakınca, beri taraftaki dünya uzaktan görünür ama kokusu, tadı, sesi bilinmez. Sahi, sınırın ötesinde, karşı tarafın hiç duyamadığımız sesi nasıldır? Sınır köyü Bayandur’da, bir müzik okulunun çocuk müzisyenleri sınırın sessizliğini bozar.

Etkinliğimiz 15 Aralık Pazar günü saat 16:00′da derneğimizdedir.

NOT: Salonumuz 40 kişiliktir. Rezervasyon yapılmamaktadır.

https://www.facebook.com/events/556249307796587

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder