12 Şubat 2014 Çarşamba

Hrant Dink Trabzon Davası Yargıtay’dan Dosya Bekliyor



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu olan, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkındaki Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşması dün görüldü.

Bianet’ten Elif Akgül’ün haberine göre, davada bir gelişme olmazken, Dink ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu mahkemenin avukatların Trabzon 1. Ağır Ceza ile Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ve nihayetinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ana davayla birleşmesi için Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Yargıtay’daki dosyasını beklemeye karar verdiğini aktardı.

Hrant Dink cinayetinin yeniden görülen ana davası bugün Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Mahkeme geçtiğimiz duruşmada sanıklardan Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında yakalama kararı çıkarmış, sanıklar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Ne olmuştu?

* Öz’ün de arasında olduğu sekiz jandarma hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açılmış, Dink Ailesi avukatlarıysa davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ana davayla birleştirilmesini istemişti. İstanbul’daki mahkemeyse bu talebi reddetmişti.

* Bu sırada Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sadece Ali Öz hakkında, cinayette sorumluluğu olduğu gerekçesiyle bir dava daha açıldı.

* Avukatlar Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ve Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen iki davanın birleştirilmesini, daha sonra da davaların İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilmesini istedi.

* Ancak Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davayla aynı gerekçeleri içerdiğini belirterek davayı reddetti.

* Ancak Yargıtay, mahkeme davanın reddi hükmünü, avukatların iki davayı birleştirmelerine ilişkin taleplerini bir karara bağlamadan kurduğu gerekçesiyle Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “davayı red” kararını bozdu.

* Ancak Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı Yargıtay’da olduğu için mahkeme birleşme yönünde karar veremedi.

* Bu sırada ilk defa Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davayla birleşmeyi talep etti. Ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bunu onaylamadı.

* Şimdi Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ile Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davaların birleşmesi ve nihayetinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen ana davayla birleşmesi için, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Yargıtay’daki dosyası bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder